• slayt
  • slayt
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 32,9586   33,0180
EURO 35,7732   35,8377
       
Özlü Sözler
Derya büyüktür herkes kabı kadar alır
Reklam
SAĞLIK MESLEKLERİ İLE İLGİLİ HER KURUM KENDİ GÖREV TANIMI YAPABİLİRMİ?

Ülkemizde sağlık alanında icracı bakanlık Sağlık Bakanlığı olup ülke genelindeki sağlığın işleyişinden başlayarak sağlık personel istihdamı,görev yetki ve sorumlulukları yanında atanmasına kadar işlerinden Sağlık Bakanlığı sorumludur.
Peki ülkemizde bu durum böyle mi? Yada böylemi yapılıyor?
Ne yazık ki hayır değerli hocam Haydar SUR’un tabiri ile bizde işler “Kervan Yolda Dizilir” mantığı ile yapılıyor.
Sağlık Bakanlığı 1219 sayılı kanunda meslek tanımı yapıyor 2014 yılında görev yetki ve sorumlulukları tanımlıyor.Ulusal Kan ve kan Ürünleri Rehberi yayınlıyor..
Eee.!Bunda ne var diyeceksiniz
Bizde zaten buraya kadar sorun yok diyoruz.
Sorunlar şöyle başlıyor,Asistan eksikliği yada asistanına is yaptıramayanlar ne yazık ki yönetmeliklerdeki cümleleri cımbızlayarak Laboratuvar Tekniker ve Teknisyenine iş yüklüyor.İşin garibi kanun ve yönetmeliği bilmeyen bu meslek  profosyonelleri  bireysel rahatları, kişisel korkuları ve biat etme mantığı ile ne görev verilirse kabul ediliyor.
Başka ülkemizde hepimizin kan bağışı yaptığı Kızılayda’da  görev tanımlarında işler arapsaçına dönmüş durumda bu kurumda Sağlık Bakanlığının görev tanımları dışında tanımlar yapılarak Tekniker ve Teknisyenler çalışmaya zorlanmaktadır.
Kan ve Kan ürünleri yönetmeliğine göre; kan bağış usulünün gönüllülük esasına bağlı olmasına rağmen KAN HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN 07.07.2022 tarih ve : E-335889-201-336427 sayılı yazısı ile “Kan bağışçıları ile iyi iletişim kurulması, kan bağışı ekipfaaliyetlerinin verimliliğinin arttırılması için çalışmaların yapılması ve kan bağışçısı kazanımı konusunda aktif rol üstlenilmesi” flebotomistlerin ana sorumluluklarından biri olarak tanımlanmıştır.
 Bu madde doğrultusunda flebotomistlerin görevli olduğu çalışma alanında (gezici ekip/kan bağışı birimi) kan bağışı için halkı birebir yönlendirmesinin gerektiği ve kan bağışı sayısının artması için flebotomistlerin daha etkin (Kan Bağışçısı Kazanım ve Promotör gibi) çalışması gerektiği görülmektedir.
Oysa ki, Ulusal Kan ve Kan ürünleri yönetmeliğinin 1.4.8 maddesinde  Flebotomistin görev yetki ve sorumluluklarında bu şekilde bir görevi yoktur.Yani Sağlık Teknikerlerini çığırtkanlık yaptırarak kan toplatmaya  hiçbir kurum amirinin yetkisi yoktur.
Eğer kurum bu işi yaptıracak ise yine Ulusal Kan ve Kan ürünleri yönetmeliğinin  1.4.9 Kan Bağışçısı Kazanımı Personeli ile bu işleri yaptırması gerekmektedir. Bu görev Bağışçısı Kazanımı Personelin görevleri arasındadır. Her yerde olduğu kar edelim az personelle çok kazanalım mantığı ne yazık ki kamu yararına faaliyet gösteren kurum KIZILAY da hortlamış görünüyor yani kazı kazan mantığı bu kurumada  sirayet ettiğini görmüş oluyoruz.
Bu kurumun çalışanlarına layık gördüğü çalışma  şekli, angarya çalışma ve mobbing ile açıklamak mümkündür.
Birde burada çalışanlara son bir yıl içerisinde yapılan zam oranı ilgi kurum yetkililerinin açıklamasını bekliyoruz.
Meslek derneği olarak sahada olan tüm Laboratuvar teknikeri teknisyeni,patoloji teknikeri, Adli Tıp Teknikeri/otopsi teknikerinin görev alanlarındaki sorunlarının çözümünde yanlarında olduğunun bilinmesini istiyoruz..
Mesele her zaman meslek profosyonellerinin kendi alanlarında ve görev yetki sorumlulukları çerçevesinde  çalışmasını sağlamaktır.
                Meslek gurubuna ve kamu oyuna duyurulur.
 
                                                                                                                                                                                     Yönetim Kurulu A.
                                                                   Basın Yayın Sekreterliği

 




Okunma Sayısı: 691







3.147.44.226








DİĞER HABERLER

Medikal Laboratuvar Teknisyen ve Teknikerleri Derneği

© Copyright 2022  V4.1 Tüm Hakları Saklıdır. | Dernek Sitesi | Köy Sitesi


Top